Skip to content

η φάρμα των φαρμάκων

herbs

βότανα, το φαρμακείο της Φύσης

Το θεωρητικό μέρος του προγράμματος στοχεύει να γνωρίσει στους/στις μαθητές/μαθήτριες τον πλούτο των βοτάνων του κυκλαδικού τοπίου και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Στο πεδίο οι μαθητές/μαθήτριες θα περπατήσουν σε επιλεγμένα μονοπάτια και λιβάδια του νησιού για να συλλέξουν ανάλογα με την εποχή βότανα και αρωματικά φυτά. Στο εργαστήριο του κέντρου οι μαθητές/μαθήτριες θα χρησιμοποιήσουν όσα έχουν μαζέψει για να φτιάξουν ανάλογα με την ηλικία τους σαπούνια, σιρόπια, βάμματα, αλοιφές, αλλά και κεραμικά αποτυπώματα.


ΘΕΜΑΤΙΚΗ

υγεία και περιβάλλον,
βιοποικιλότητα,
αειφορία

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

σε μαθητές/μαθήτριες
Νηπιαγωγείου, Δημοτικού,
Γυμνασίου και Λυκείου

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

μονοήμερο,
διήμερο 

lavender katagas
lavandula stoechas – λεβάντα η στοιχάς
photo credit: Κ.Καταγάς
chamomile
matricaria chamomilla – χαμομήλι
photo credit: Λ.Τερτήκα

βότανα

Η χρήση των βοτάνων για θεραπευτικούς σκοπούς είναι η παλαιότερη μορφή φροντίδας που εφαρμοζόταν για μεγάλο διάστημα της ανθρώπινης ιστορίας και πολλές από τις μεθόδους της παραδοσιακής ιατρικής εξακολουθούν να εφαρμόζονται ευρέως έως και σήμερα.

Η βάση πολλών σύγχρονων φαρμάκων όπως η ασπιρίνη, η μορφίνη, η διγιτοξίνη και η κινίνη συντίθενται μέσω διεργασιών με βάση τα βότανα.

Η γνώση για τα φάρμακα που προέρχονται από βότανα αυξάνεται σταδιακά. Πέρα όμως από τη χρήση των βοτάνων στην «βιομηχανία» του φαρμάκου ή του καλλυντικού, η απλή καθημερινή χρήση του βοτάνου επανεμφανίζεται στις δυτικές κοινωνίες. Από τη μια πλευρά οι ανεπιθύμητες παρενέργειες και η υψηλή τοξικότητα των συμβατικών φαρμάκων, από την άλλη η εύκολη πρόσβαση και η χαμηλή τιμή των βοτάνων έστρεψαν πάλι τον σύγχρονο κόσμο στην «μαγική» δύναμη  των βοτάνων. Έτσι, τα φύλλα, τα στελέχη, τα άνθη, οι ρίζες και ο σπόρος γίνονται αλοιφές,, αφεψήματα, βάμματα, καταπλάσματα, αιθέρια έλαια, σιρόπια  μεταφέροντας μαζί τους μια ανεκτίμητη άυλη κληρονομιά.