Skip to content

Δελτίο τύπου για το Αειφορéver 2023

    Τα κατάφερε το Αειφορéver 2023, η 1η γιορτή αειφορίας που διοργάνωσε το ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης το τριήμερο 17, 18 και 19 Ιουνίου. Κατάφερε δηλαδή να τραβήξει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων που γέμισαν το προαύλιο και τις αίθουσες της έπαυλης Τσιροπινά.

    Η έννοια της αειφορίας και της βιώσιμης σχέσης μας με το περιβάλλον ήταν παρούσες σε κάθε δράση και παράσταση. Από την ομιλία του βιολογικού καλλιεργητή Σιδερή Φρέρη και την παρουσία των τοπικών παραγωγών Τυροσύρα, Freris Wines, Ουσύρα, Melisyros, Dellagrazia, που εξέθεσαν τα προϊόντα τους στο κοινό. Από τα εργαστήρια κεραμικής του ΚΕΠΕΑ με το τοτέμ της αειφορίας, ξυλουργικής της ΚΟΙΝΣΕΠ Kavillia cooperativa, της κατασκευής του ηλιακού ρολογιού από τον Αυγουστή Κλείσαρη, της ανακύκλωσης των πλαστικών από την ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά, μέχρι την τοιχογραφία και το εργαστήριο του Πάρι Ξηνταριανού Τσιροπινά με θέμα τις απειλές και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η ανάγκη αναζήτησης μιας νέας σχέσης με το περιβάλλον δοκιμάστηκε στο εργαστήριο “MindfulNature για Αειφορία “for ever” της Χρυσάννας Διαμαντή, Υπεύθυνης σχολικών δραστηριοτήτων Α/θμιας εκπαίδευσης, ενώ η γεύση των τοπικών προϊόντων της Σύρου επιβεβαιώθηκε στα εργαστήριά μαγειρικής με τη Χαρά Γιαννακοπούλου, στο ντοκιμαντέρ του Δημοτικού της Ποσειδωνίας αλλά και στα ιδιαίτερα συριανά κοκτέιλς, τις σπιτικές λεμονάδες και τα σάντουιτς που απόλαυσαν οι επισκέπτες και τις τρεις ημέρες, όλα φτιαγμένα με τοπικά προϊόντα που μας παραχώρησαν οι παραπάνω παραγωγοί  αλλά και όσοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, Makryonitis Syros DistilleryΠαρακόποις Οινοποιείο, Cyclades Organics, ΟKTO organic farm,  Πρέκας, Maizon de Μεζέ, Promithion Βιολογικό κρίταμο, Chroussiano farmhouse, Βίγια Βιολογικά κτήμα, Σύριγγας.

    Παράλληλα, το κοινό του Αειφορéver 2023 διασκέδασε με τις παραστάσεις της θεατρικής ομάδας των Μίμου Άπτου, της ομάδας THEATerata του 1ου Γυμνασίου Σύρου, όπως και των ΕΝΕΕΓΥΛ Πάρου και του Γυμνασίου με Λ.Τ. Σίφνου που ταξίδεψαν για το φεστιβάλ. Χόρεψε ακόμα βαλς υπό  την καθοδήγηση της Αθηνάς Μπέλμπα και ξεναγήθηκε στην Ποσειδωνία ακολουθώντας αζιμούθια. Το βράδυ της Κυριακής η Λίνα Ζήνα, ο Πάρις Ξηνταριανός και το συγκρότημα των Cinco Timbers μετέτρεψαν σε γιορτή το πρώτο Αειφορéver.

    Στο εσωτερικό της έπαυλης προβλήθηκαν ντοκιμαντέρ του ΚΕΠΕΑ και σχολείων της Σύρου, είχε στηθεί μια έκθεση με τις κατασκευές των μαθητών από τα βιωματικά εργαστήρια του κέντρου όλη τη σχολική χρονιά. Κεραμικές δημιουργίες, χάρτινες κατασκευές, παραμύθια, τrash art, αφίσες, δεντράκια σε φυτώρια, σαπούνια και φάρμακα, διοράματα. Ο σκελετός της έκθεσης είχε στηριχτεί σε ένα πρωτότυπο παραμύθι με ηρωίδα τη βασιλοπούλα Ανδριανή που θέλησε να κάνει την Απάνω Μεριά…Μύκονο με καταστροφικά, βέβαια, αποτελέσματα.

    Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ανακοινώθηκαν επίσης οι νικητές του 1ου οικολογικού λογοτεχνικού διαγωνισμού που διοργάνωσε πανελλαδικά το ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης.

    Το ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης θέλει να ευχαριστήσει την τοπική κοινωνία της Σύρου που δείχνει την εμπιστοσύνη της στις δράσεις του, τους εθελοντές που βοήθησαν στην διοργάνωση, τους χορηγούς που στήριξαν με προϊόντα και χρήματα, τους φίλους του ΚΕΠΕΑ που πρόσφεραν υπέροχα – αειφορικά δώρα για τη λαχειοφόρο (Syros Adventure και καπετάνιο Νίκο, Zylo, K.Καταγά, Χίμαιρα gallery, Ανθέων οδός, Green to GreenΔυο τζιτζικια στα αλμυρικια, Λυγερός, Όλγα Παναγοπούλου),  όλους τους υπευθύνους των εργαστηρίων και των ομιλιών, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των θεατρικών παραστάσεων, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων που υλοποίησε τη δράση στον εργαστηριακό μας χώρο στο Μάννα και βέβαια τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης για την αμέριστη υποστήριξή του.